


Πανελλήνιοι Αγώνες Scale 2010
Πανελλήνιοι Αγώνες SCALE 2010
Την Κυριακή 26 Σεπτέμβρη διεξήχθησαν με επιτυχία στο μοντελοδρόμιο του HOBBY-BOX στο Ακραίφνιο οι Πανελλήνιοι αγώνες SCALE-F4C της Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας (ΕΛΑΟ).
Υπήρχαν 2 κατηγορίες, η F4C και η F4C-GR-ARF.
Οι συμμετοχές τελικά διαμορφώθηκαν ως εξής:
- 5 αερομοντελιστές στην κατηγορία F4C
- 7 αερομοντελιστές στην κατηγορία F4C-GR-ARF
Η κατηγορία F4C είναι η "κλασσική" -αν μπορούσαμε να πούμε- κατηγορία, με τους κανονισμούς που προβλέπονται από την FAI (Federation Aeronatique International = Διεθνής Αεροναυτική Ομοσπονδία), ενώ η F4C-GR-ARF είναι μια τροποποιημένη Ελληνική κατηγορία, στην οποία λαμβάνουν μέρος μοντέλα ARF. Χωρίς να θέλουμε να σας κουράσουμε με πολλές λεπτομέρειες πάνω στους κανονισμούς (τους οποίους άλλωστε μπορείτε να βρείτε αναλυτικά στο SITE της ΕΛΑΟ) θα θέλαμε απλώς να αναφέρουμε ότι: στην κατηγορία FC λαμβάνουν μέρος μοντέλα κατασκευασμένα από KIT ή σχέδια, όχι όμως προκατασκευασμένα. Ένα δύσκολο σημείο αυτής της κατηγορίας είναι η τεκμηρίωση, δηλαδή το έγκυρο έντυπο υλικό, φωτογραφίες, σχέδια κλπ. που πρέπει να προσκομίσει ο διαγωνιζόμενος προκειμένου να αποδείξει ότι το μοντέλο του είναι πιστό αντίγραφο κάποιου πραγματικού μοντέλου αεροπλάνου. Τα μοντέλα κρίνονται και "στατικά", δηλαδή αξιολογείται η καλή κατασκευή τους και η πιστότητα ως προς το πραγματικό στην κατηγορία F4C-GR-ARF λαμβάνουν μέρος μοντέλα ARF, τα οποία δεν κρίνονται στατικά, παρά μόνον ως προς την πτήση τους. Τα μοντέλα και των 2 κατηγοριών εκτελούν μια σειρά υποχρεωτικών ασκήσεων και μια σειρά προαιρετικών, που επιλέγει ο πιλότος και βαθμολογούνται για την καλή εκτέλεση τους.
Λίγα λόγια για τους κανονισμούς των αγώνων:
|
|
Οι κριτές των αγώνων επί τω έργω, το οποίο όμως δεν είναι καθόλου εύκολο, αφού εκτός από την στατική αξιολόγηση, κάνουν και την πτητική αξιολόγηση, δηλαδή πόσο καλά εκτελούνται οι ασκήσεις |
Να πούμε εδώ ότι η αξιολόγηση των πτητικών ασκήσεων δεν γίνεται με υποκειμενικό τρόπο (π.χ. του στυλ "μου φάνηκε ότι δεν ήταν και τόσο καλό το LOOP"), αλλά βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, που αναφέρονται αναλυτικά στους κανονισμούς. Στην παραπάνω φωτογραφία, φαίνεται καθιστός εν μέσω των κριτών, με γαλάζιο μπλουζάκι, ο κ. Κ.Λεονταρίτης, ο οποίος με την τεράστια πείρα του (έχει κάνει και κριτής σε Παγκόσμιους αγώνες, στην Ιταλία) βοηθούσε τους κριτές στο δύσκολο έργο τους. Παρ όλα αυτά δεν θα πρέπει να φανταστούμε ότι οι ασκήσεις -τουλάχιστον οι υποχρεωτικές- είναι πολύ δύσκολες, αντιθέτως μάλιστα. Πιστεύουμε ότι με κατάλληλη προπόνηση, ένας όχι και πολύ προχωρημένος αερομοντελιστής, θα μπορούσε κάλλιστα να λάβει μέρος στους αγώνες.
Ο κ. Παπαγεωργίου με το μοντέλο του, μόλις έχει τελειώσει και έχει προσγειωθεί από μια πολύ δύσκολη πτήση, με άνεμο που εκείνη την ώρα ήταν περίπου στα 5 Bft ! Προσέξτε την λεπτομέρεια της κατασκευής !
Θα πρέπει επίσης να πούμε ότι η γνωστή μας ΑΕΜΑ έκανε πολύ αισθητή την παρουσία της, όχι μόνο με τον κ. Κ. Λεονταρίτη που, όπως είπαμε, βοηθούσε τους κριτές, αλλά και με την παρουσία του προέδρου της κ. Βαγγέλη Ξένου και πολλών αερομοντελιστών που πήραν μέρος στους αγώνες (και κέρδισαν πολλά βραβεία)
Τα μοντέλα που παρουσιάστηκαν ήταν όλα πολύ αξιόλογα και μερικά ήταν από εξαιρετικά, έως απίστευτα!
Το DORNIER-DO-23G του κ. Παπαγεωργίου Παντελή. Ένα πραγματικό έργο τέχνης!
Με εκπέτασμα 2.5 m, βάρος 10 kgr. και 2 μηχανές OS-MAX .72 FS τετράχρονες, κόστισε στον κατασκευαστή του 1,5 χρόνο δουλειάς, αλλά κέρδισε την 2η θέση της κατηγορίας F4C και τον θαυμασμό του κοινού!
Κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου "εκ του μηδενός", από σχέδια !
Προσέξτε την λεπτομέρεια των πιλότων και των πιλοτηρίων
Ακόμα ένα από τα μοντέλα που εντυπωσίασαν στην εκδήλωση: Το θηριώδες FOCKE-WULF του κ.Τσιγερσίζογλου Λαυρέντη, που του χάρισε την 3η θέση στην κατηγορία F4C. Κατασκευασμένο επίσης από σχέδια. Στην φωτογραφία τη στιγμή της προσγείωσης.
Ο κ. Τσιγερσίζογλου μόλις έχει οδηγήσει το αεροπλάνο του στα PITTS, μετά την επιτυχή προσγείωση
…και εδώ ποζάρει πανευτυχής με την σύζυγο του και τον μικρό του γιο Χρήστο, στο τέλος του αγώνα, μετά την απονομή του βραβείου.
Στη φωτογραφία ο κ. Βαγγέλης Ξένος, πρόεδρος της υποδειγματικής ΑΕΜΑ, που τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση.
Και ο κ. Π. Σοφός …πανταχού παρών, σε όλες τις εκδηλώσεις αερομοντελισμού, όπου και αν γίνονται στην Ελλάδα! Εδώ φαίνεται να "επιθεωρεί" τα μοντέλα!
Αρκετοί όμως και από τους φίλους μας του ΣΕΦ (οι γνωστοί μας "ΑΕΡΟΣΕΦ" ήταν παρόντες στην εκδήλωση και έδωσαν ένα χαρούμενο τόνο με τα χαρακτηριστικά πορτοκαλί μπλουζάκια τους!
Για να ξαναγυρίσουμε όμως στους αγώνες, ας δούμε και μερικά άλλα μοντέλα που εντυπωσίασαν:
Το επιβλητικό MUSTANG του κ. Γιαννετάκη Αργύρη. Με εκπέτασμα 1.95 m, βάρος 9 kgr και μηχανή ROTTO 35 cc. Είναι μοντέλο ARF της CMPRO και πέταξε πολύ καλά. Στη φωτογραφία ετοιμάζεται να προσγειωθεί.
Ο κ. Μεφσούτ Χρήστος της ΑΕΜΑ (που στην φωτογραφία κρατάει την Τ/Κ) οδηγεί το PIPER-CUB στον διάδρομο για απογείωση. Δίπλα του είναι ο κ. Μεφσούτ Άγγελος, ο γιός του, ο οποίος τον βοηθούσε και έκανε την αναγγελία των ασκήσεων στην επιτροπή των κριτών. Ο κ. Μεφσούτ πραγματικά μας εντυπωσίασε με την ακρίβεια και την επιδεξιότητα του, στην εκτέλεση των ασκήσεων. Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Λεονταρίτης, ο κ. Χ. Μεφσούτ είναι ένας παλαιός αερομοντελιστής, με μεγάλη πείρα, που έχει εκπαιδεύσει και βοηθήσει πολλούς άλλους νέους αερομοντελιστές.
Λίγο πιο μετά οι όροι αντιστράφηκαν: Ο κ. Μεφσούτ Άγγελος πέταξε το πανέμορφο PT-17 STEARMAN της GREAT PLANES (δείτε παρακάτω) και ο πατέρας του τον βοηθούσε!
Και το κλου της υπόθεσης: Αμφότεροι βραβεύτηκαν στην κατηγορία F4C-GR-ARF καταλαμβάνοντας την 1η θέση (πατέρας) και την 2η (γιός) !
Κύριο Μενού
Αρχική Συνεργάτες Τα μοντέλα μας Σας ενδιαφέρει Ποδήλατο (mountain bike) Συνδέσεις ΕπικοινωνίαΆρθρα
Άρθρα γενικάPolls
Τα πιο δημοφιλή
- Sukhoi 29S 2.6m – Sebart
- BREDA Ba.88 Lince
- Πώς να δαμάσετε τους τετράχρονους O.S Engines
- Agusta A109 Power
- Cessna 337 Skymaster
- Πανελλήνιοι Αγώνες Scale 2010
- Field Box (Αερομοντελιστική Εργαλειοθήκη)
- Η Εγκατάσταση των ηλεκτρονικών μέσα στο Αερομοντέλο
- Led on Board
- Προσοχή-προσοχή ZERO στον ορίζοντα
- Combat
- Ενδείκτης τάσεως 4,8V ακριβείας
Επιλογή Εμφάνισης

Ημερολόγιο
18 ημερών
Βαρβάρα
Ποιός είναι συνδεδεμένος ...
Σχετικοί σύνδεσμοι
- Το ...τέλος της μεθανόλης
- Combat
- Led on Board
- Current Monitor
- Η Εγκατάσταση των ηλεκτρονικών μέσα στο Αερομοντέλο
- Ενδείκτης τάσεως 4,8V ακριβείας
- Ένα μαντρόσκυλο μέσα στο αερομοντέλο
- Cessna 337 Skymaster
- Piper Arrow
- Field Box (Αερομοντελιστική Εργαλειοθήκη)
- Linear Regulator
- Από (Τζανή Δημήτρη)
- Ταυτότητα
- Νέος ηλεκτρονικός διακόπτης μπουζί
- Τεχνητή Νοημοσύνη
- Agusta A109 Power
- Η κοπή της πίττας στα Δερβενοχώρια
- Η Χριστουγεννιάτικη Γιορτή στο ΣΕΦ
- Η κοπή της Πίττας στο ΣΕΦ
- Διεθνής Έκθεση Νυρεμβέργης
- “MAN TO MAN” !