modelomania
:: Αρχική arrow Τα μοντέλα μας arrow Ελικόπτερα arrow Διεθνής Έκθεση Νυρεμβέργης

Διεθνής Έκθεση Νυρεμβέργης

Υποβλήθηκε από Γιώργος Καρασούλας
Δευτέρα, 30 Μάιος 2011

Η  62η Διεθνής Έκθεση Παιχνιδιών της Νυρεμβέργης

International Toy Fair Nürnberg


Ένα από τα σπουδαιότερα διεθνή αερομοντελιστικά γεγονότα είναι ασφαλώς η Διεθνής Έκθεση Παιχνιδιών της Νυρεμβέργης που γίνεται κάθε χρόνο, από το 1950,την 1η εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Η 62η Έκθεση της Νυρεμβέργης έγινε φέτος στην ομώνυμη πόλη της Γερμανίας, το διάστημα 3-8 Φεβρουαρίου.

Η 62η Διεθνής Έκθεση της Νυρεμβέργης. Από τα σπουδαιότερα γεγονότα στον χώρο του αερομοντελισμού.

Η έκθεση  έχει τμήμα τηλεκατευθυνόμενου  μοντελισμού και -ασφαλώς- αερομοντελισμού.

Μπορεί η έκθεση της Νυρεμβέργης να μην είναι η πιο δημοφιλής μεταξύ των “χρηστών” αερομοντελιστών, μια που εκεί όχι μόνο δεν μπορεί κάποιος να αγοράσει προϊόντα όπως σε άλλες εκθέσεις, αλλά επιπλέον η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε εμπόρους, εμπορικούς αντιπροσώπους και εκπροσώπους του Τύπου (μάλιστα, απαγορεύεται η είσοδος σε παιδιά κάτω των 16 ετών), ωστόσο  όλα τα καινοτόμα νέα προϊόντα, οι σπουδαιότερες εξελίξεις στον χώρο, νέες διεθνείς συνεργασίες, συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιρειών κλπ., ανακοινώνονται εκεί.

Φέτος η έκθεση δεν συγκέντρωσε –λόγω της οικονομικής κρίσης- τόσους πολλούς εκθέτες και κοινό, όσο τις προηγούμενες χρονιές. Ακόμα και τα περίπτερα των εταιρειών είχαν περιορισμένο χώρο, για λόγους οικονομίας. Παλιές εταιρείες όπως η WEBRA, που παραδοσιακά έπαιρναν μέρος στην έκθεση από την αρχή της, φέτος ήταν απούσες. Η WEBRA ENGINES, μια εταιρεία με την οποία μεγάλωσαν πολλοί παλιοί αερομοντελιστές στην χώρα μας και είχε κερδίσει την εκτίμηση τους, έπαψε να λειτουργεί από τον Οκτώβρη του 2010, λόγω της οικονομικής κρίσης και του ανταγωνισμού από τα φτηνά Κινέζικα προϊόντα.

                                 

Η οικονομική κρίση χτύπησε και την WEBRA: οι μηχανές που “εξέθρεψαν” γενεές αερομοντελιστών, σταμάτησαν να παράγονται. Οι παλιοί αερομοντελιστές σίγουρα θα στεναχωρηθούν από αυτό το νέο. Στη φωτογραφία η δίχρονη WEBRA 1024 Speed 61 με ελατήριο.
                                 

Αν μπορούσαμε να συνοψίσουμε με λίγα λόγια τον απολογισμό της Έκθεσης της Νυρεμβέργης 2011, αυτός θα ήταν:

-        Η έμφαση στην αειφόρο ανάπτυξη της βιομηχανίας παιχνιδιών, δηλαδή παιχνίδια από “οικολογικά”,  ανακυκλώσιμα υλικά.

-        Στον τομέα του αερομοντελισμού, η αύξηση των ηλεκτρικών μοντέλων και η κατασκευή όλο και μεγαλύτερων φελιζολένιων αλλά και ξύλινων ηλεκτρικών αεροπλάνων με πιο ποιοτικά χαρακτηριστικά στην εμφάνιση και βελτιωμένα υλικά κατασκευής.

-        Βελτιώσεις στις τηλεκατευθύνσεις των 2.4 GHz, με την ενσωμάτωση στα καινούργια set των εταιρειών, εφαρμογών τηλεμετρίας, δηλαδή με data (δεδομένα μετρήσεων)  που στέλνει το αεροπλάνο στον πομπό (dual link).

Πιστεύουμε ότι δεν έχει και τόση σημασία να σας παρουσιάσουμε όλα τα καινούργια μοντέλα που εκτέθηκαν στην έκθεση, άλλωστε, πάνω-κάτω περίπου το ίδιο είναι όλα! Απλά θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε μερικά προϊόντα που “διακρίθηκαν”, υπό την έννοια ότι δείχνουν προς τα που βαίνει η εξέλιξη της τεχνολογίας του χόμπυ μας.


Στην αριστερή εικόνα φαίνεται το 9-κιλο ψηφιακό SERVO της MULTIPLEX, το TIGER MHV digi 4 Torque

Στην δεξιά εικόνα, η καινούργια σειρά ψηφιακών SERVO της HITEC , η HSB-93XX.

Και τα δυο SERVO έχουν το χαρακτηριστικό ότι δουλεύουν απ ευθείας από μπαταρία Li-Po 7.4 Volts, χωρίς δηλαδή να είναι απαραίτητη η χρήση πλακέτας προσαρμογής. Η τάση στον αερομοντελισμό είναι, οι μπαταρίες Li-Po να αρχίσουν να χρησιμοποιούνται και στα θερμικά μοντέλα, αντικαθιστώντας τις μπαταρίες Ni-MH για τα μικρά μοντέλα, ή τις μπαταρίες Ni-Cd μεγέθους SUB-C και άνω, που χρησιμοποιούνται στα μεγαλύτερα μοντέλα, με πολλά ψηφιακά SERVO και υψηλές απαιτήσεις ρεύματος.

Κάνοντας μια παρένθεση εδώ, να πληροφορήσουμε  τους αναγνώστες μας, ότι στις 21 Απριλίου του 2004, είχε ληφθεί απόφαση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την σταδιακή ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ απόσυρση και κατάργηση των μπαταριών Ni-Cd, που περιέχουν το –αποδεδειγμένα καρκινογόνο-  μέταλλο Κάδμιο (Cd). Πλην όμως, η απόφαση αυτή συνάντησε τότε την αντίθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και την λυσσαλέα αντίδραση πολλών βιομηχανιών και βιομηχανικών συνδέσμων (όπως π.χ. της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ηλεκτρικών Εργαλείων, EPTA). Συνακόλουθα, αρκετές Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αντιτάχθηκαν λόγω συμφέροντος στην απόφαση αυτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με αποτέλεσμα, 7 χρόνια αργότερα, η απόφαση αυτή να μην  έχει ακόμα εφαρμοστεί.

Ο χρόνος όμως περνάει και οι εταιρείες κατασκευής ηλεκτρονικών μοντελισμού, άρχισαν να κινούνται προς την κατεύθυνση της αντικατάστασης των μπαταριών, άρα και της τάσης λειτουργίας των συσκευών τους, από τα 4.8-6 Volts, στα 7.4 Volts ή και περισσότερα. Πιστεύουμε ότι σύντομα θα δούμε ΟΛΑ τα ηλεκτρονικά των μοντέλων μας να είναι κατάλληλα για λειτουργία και στα 7.4 Volts.


Η τεχνολογία των 2.4 GHz βελτιώνεται συνεχώς, κυρίως με την ενσωμάτωση τεχνικών τηλεμετρίας στα συστήματα τηλεκατευθύνσεων. Στη παραπάνω εικόνα φαίνεται ο δέκτης GPS της MULTIPLEX, ο οποίος στέλνει σήματα στον πομπό κατά την διάρκεια της πτήσης του μοντέλου, που αφορούν ύψος, ταχύτητα, ρυθμό ανόδου ή καθόδου  κλπ. Μέχρι τώρα υπήρχαν GPS που αποθήκευαν τις πληροφορίες αυτές, τις οποίες ο αερομοντελιστής έπαιρνε μετά την προσγείωση του μοντέλου.

Άλλη μια πολύ ενδιαφέρουσα εφαρμογή στους 2.4 GHz,  όχι ακριβώς τηλεμετρίας. Αυτό το STICK που φαίνεται στην εικόνα, κουμπώνει στο connector τύπου DIN που έχει στο πίσω μέρος η Τ/Κ MULTIPLEX του εκπαιδευτή. Ο πομπός του μαθητευόμενου “κλειδώνει”  κατόπιν στον πομπό του δασκάλου και έτσι έχουμε μια σύνδεση eκπαιδευτή/εκπαιδευόμενου, χωρίς καλώδιο !

                         
                         
Οι εταιρείες άρχισαν να σοβαρεύονται με τα ηλεκτρικά μοντέλα:  Αυτό το DUCTED-FAN JET της E-flite έχει άτρακτο από fiber-glass, έτοιμη βαμμένη, τα φτερά είναι επικαλυμμένα με ULTRACOTE και έχουν ενισχύσεις με νομείς από ανθρακονήματα.  Το βάρος του μοντέλου είναι περίπου 3.3 kgr !


                         
Άλλο ένα πολύ αξιόλογο ηλεκτρικό αεροπλάνο της E-flite: Το MUSTANG P-51 B με λεπτομέρεια SCALE που θα ζήλευαν και μεγάλα θερμικά αεροπλάνα, εταιρειών που ειδικεύονται στ SCALE. Το αεροπλάνο διαθέτει και flaps, ενώ σαν options διατίθενται ανασυρόμενα σκέλη προσγείωσης, πίσω ανασυρόμενος τροχός καθώς και σύστημα απόρριψης βομβών και ντεπόζιτου καυσίμων!

                                        
Το γεγονός ότι το “dogfighting” και το COMBAT γίνονται όλο και πιο δημοφιλή μεταξύ των αερομοντελιστών, οδηγεί μεγάλες και καταξιωμένες εταιρείες του χώρου όπως η MULTIPLEX, να βγάλουν αντίστοιχα μοντέλα στην αγορά. Στην φωτογραφία φαίνεται  το ηλεκτρικό DOGFIGHTER της MULTIPLEX,  φτιαγμένο –όπως συνηθίζει η MULTIPLEX- από το ανθεκτικό ELAPOR. Έχει εκπέτασμα 88 cm και –όπως μας πληροφορεί η ίδια η εταιρεία- μπορεί να φτάσει ταχύτητα 65 km/ώρα. Διατίθεται και με χρώματα μαχητικού του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

 
Μια καινούργια (έλεος!) σειρά τετράχρονων μηχανών ανακοίνωσε η OS-MAX, την σειρά “V”. Στη φωτογραφία η OS FS-95V. Πιο αθόρυβη, πιο ελαφριά, πιο ισχυρή (μάλλον και πιο ακριβή!).

                                       
Οι μπαταρίες Li-Po βελτιώνονται με απίστευτο, με αλματώδη ρυθμό! Η καινούργια σειρά της THUNDER POWER, η G6 Pro Power 65C, έχει συνεχές ρεύμα εκφόρτισης 65C (!), μέγιστο ρεύμα εκφόρτισης 130C (!!) και μέγιστο ρεύμα φόρτισης 12C (!!!), δηλαδή μπορεί να φορτίσει μέσα σε 5 λεπτά!

Η έκθεση κατελάμβανε φέτος έκταση 160 στρεμμάτων, είχε 2.683 εκθέτες από 63 χώρες και την επισκέφθηκαν 79.243 επισκέπτες από 114 χώρες, καθώς επίσης και 2.633 δημοσιογράφοι από 38 χώρες. Κατά τη διάρκεια της , έγιναν πολλά συνέδρια και διοργανώθηκαν FORUM συζητήσεων, ενώ παρουσιάσθηκαν 70.000 νέα προϊόντα!

Η βιομηχανία των παιχνιδιών γενικά, μετά από μια καθίζηση λόγω της οικονομικής κρίσεως τα προηγούμενα χρόνια, είχε σημαντική άνοδο το 2010, στις μεγαλύτερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με αυτά τα λίγα πιστεύουμε να σας δώσαμε μια μικρή γεύση από τα εκθέματα στην έκθεση της Νυρεμβέργης και τις εξελίξεις στο αγαπημένο μας χόμπυ.

Η επόμενη Διεθνής  Έκθεση της Νυρεμβέργης θα διενεργηθεί από 1-6 Φεβρουαρίου του 2012.

 

Γιώργος Καρασούλας

Τελευταία ενημέρωση Τρίτη, 31 Μάιος 2011
english greek

Polls

Ποιά είναι η γνώμη σας για το modelomania.gr?

Αποτελέσματα


Επιλογή Εμφάνισης

ks-lservice

Ημερολόγιο

Παρασκευή
1
Δεκεμβρίου
2023
Ανατ.: 07.25
Δύση: 17.01
Σελήνη
18 ημερών
Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS
Σήμερα Γιορτάζουν
Δεν υπάρχει σήμερα κάποια γνωστή γιορτή
Ακολουθεί...
4/12
Βαρβάρα

Ποιός είναι συνδεδεμένος ...

Έχουμε 22 επισκέπτες σε σύνδεση

Στατιστικά


web counters