


Η κατασκευή της κορδέλας COMBAT
COMBAT !
Ώρα για αληθινή δράση!
Η κατασκευή της κορδέλας COMBAT (και λίγο …μέλι !)
Δεν πάει πολύς καιρός που περνώντας από έναν ελεύθερο χώρο (όχι δηλαδή οργανωμένο μοντελοδρόμιο) όπου αρκετοί αερομοντελιστές συνηθίζουν να πετούν τα μοντέλλα τους, είδαμε με χαρά - και κάποια έκπληξη, ομολογουμένως- δυο-τρεις φίλους αερομοντελιστές που επιδίδονταν σε COMBAT με τα ηλεκτρικά αεροπλανάκια τους!
Τα μοντέλα τους ήταν μικρά, ελαφριά και αργά, πήγαιναν μάλιστα ακόμα πιο αργά με την κορδέλα που έσερναν και που προκαλούσε πρόσθετο drag, επομένως η αερομαχία δεν εγκυμονούσε κατά την άποψη μας κανένα κίνδυνο για τους υπόλοιπους παρευρισκομένους.
Χρησιμοποιούσαν - ίσως και λόγω των ημερών, ήταν Απόκριες- χάρτινες Αποκριάτικες κορδέλες, σε ένα μήκος, που κατά την εκτίμηση μας, ήταν περίπου 6-8 μέτρα.
Ασφαλώς οι κορδέλες αυτές είναι μια πολύ εύκολη και πρόχειρη λύση, έχουν όμως το μειονέκτημα ότι είναι αρκετά λεπτές (συνήθως 5 έως 8 mm) και είναι δύσκολο να τις δει και να τις “πιάσει” κανείς στον αέρα.
Δύσκολο να τις “πιάσει” με τα φτερά του μοντέλου και ακόμα πιο δύσκολο με την έλικα. Το χαρτί τους είναι τελείως λείο, δεν έχει δηλαδή πτυχώσεις και έτσι και να χτυπήσουμε με το φτερό μια τέτοια κορδέλα, είναι αμφίβολο αν θα την κόψουμε, γιατί θα γλιστρήσει επάνω στο φτερό.
Παρακάτω θα σας δώσουμε οδηγίες πώς να φτιάχνετε με λίγη υπομονή, κορδέλες από γκοφρέ χαρτί, πιο πλατιές, πιο μεγάλες σε μήκος και με πτυχώσεις στο χαρτί που καθιστούν το “πιάσιμο” και το κόψιμο πιο εύκολο.
Στο εξωτερικό, στους επίσημους και ανεπίσημους αγώνες COMBAT χρησιμοποιείται το crepe-paper, αυτό που εμείς στην Ελλάδα ονομάζουμε “γκοφρέ” χαρτί. Είναι ελαφρύ και αρκετά ανθεκτικό για την δουλειά που το θέλουμε. Βέβαια στο εξωτερικό οι κορδέλες COMBAT διατίθενται έτοιμες από τα μαγαζιά αερομοντελισμού σε ταινίες των 100 μέτρων και δεν χρειάζεται να μπει κανείς στον κόπο να τις κατασκευάσει. Απλώς τις κόβει στο μήκος που θέλει.
Οι διαστάσεις που δίνουμε παρακάτω είναι βασικά για θερμικά μοντέλα, που έχουν πιο ισχυρούς κινητήρες και η οπισθέλκουσα που δημιουργεί η κορδέλα δεν είναι και τόσο σημαντική. Για ηλεκτρικά μοντέλα θα σας προτείναμε το πλάτος της κορδέλας να περιοριστεί στα 15-20 mm το πολύ και το μήκος μέχρι τα 10 μέτρα. Κατ αυτόν τον τρόπο τα μοντέλα θα πετούν ακόμα πιο αργά, πράγμα που δεν είναι απαραίτητα κακό, μια που εκτός από την ασφάλεια θα είναι και πιο εύκολο να “πιάσετε” και να κόψετε την κορδέλα του αντιπάλου σας (δυστυχώς αυτό ισχύει και για τον αντίπαλο σας!). Μην ξεχνάτε ασφαλώς και το σπαγκάκι (δείτε παρακάτω τις οδηγίες) μήκους περίπου 1,5 μέτρων , που συνδέει την κορδέλα στο αεροπλάνο.
Απαραίτητο για 2 λόγους:
Α. Στα θερμικά μοντέλα προστατεύει -κάπως- την κορδέλα από το λάδι που πετάει η (δίχρονη συνήθως) μηχανή και το οποίο σιγά-σιγά την ποτίζει, με αποτέλεσμα να κόβεται από μόνη της στον αέρα.
Β. Στα θερμικά και τα ηλεκτρικά μοντέλα προστατεύει την κορδέλα από το στρίψιμο που κάνει, καθώς ανεμίζει στον αέρα. Το στρίψιμο το παίρνει το σπαγκάκι και όχι τόσο η κορδέλα. Όταν κατεβάσετε (ΑΝ κατεβάσετε!) το αεροπλανάκι σας, θα δείτε ότι το σπαγκάκι είναι στριμμένο.
Η κατασκευή της κορδέλας:
Αγοράστε χαρτί “γκοφρέ” ( crepe paper) για τις κορδέλες σας. Διαλέξτε όμως ζωηρά χρώματα: κόκκινο, πράσινο σκούρο, μαύρο… Τα ανοιχτά χρώματα (κίτρινο, γαλάζιο, λαχανί) δεν φαίνονται καλά στον ουρανό. Όπως βλέπετε στην εικόνα, η κόλλα γκοφρέ έχει μήκος 2 m και πλάτος 50 cm.
Διαγραμμίστε το χαρτί με ένα χαρακάκι και ένα μαρκαδόρο, ανά 2.5 cm. Αν πρόκειται για ηλεκτρικό αεροπλάνο, τότε κάνετε τις διαγραμμίσεις ανά 1.5 cm.
Κόψτε τώρα το χαρτί στις διαγραμμίσεις, για να πάρετε τις λωρίδες. Κάθε μια θα έχει μήκος 2 m. Για 10 λοιπόν μέτρα κορδέλας, θα χρειαστείτε 5 λωρίδες.
Έτοιμες, κομμένες, 5 λωρίδες !
Με λίγη κόλλα UHU κολλήστε τις λωρίδες μεταξύ τους
Όταν τελειώσετε το κόλλημα, κάνετε μια τρύπα με ένα στυλό, κοντά στην άκρη της κορδέλας, όπως φαίνεται στην εικόνα
Θα χρειαστείτε ένα κουβαράκι από το νήμα που πλέκουν (ή μάλλον, που …κάποτε έπλεκαν) οι γυναίκες “βελονάκι”. Ή τέλος πάντων, κάποιο λεπτό, αλλά ανθεκτικό σπάγκο (όχι κλωστή)
Περνάτε τον σπάγκο από την τρύπα και του κάνετε μια θηλιά. Βάζετε κόλλα στην άκρη της κορδέλας, όπως στην εικόνα. Η θηλιά χρειάζεται για να μην γλιστρήσει και φύγει ο σπάγκος από την κορδέλα.
Αναδιπλώνετε και κολλάτε το τέλος της κορδέλας, παγιδεύοντας μέσα την θηλιά. Η κορδέλα σας είναι έτοιμη !
Τυλίγετε τον σπάγκο γύρω από την κορδέλα και τον ασφαλίζετε με ένα λαστιχάκι, το οποίο θα αφαιρέσει ο βοηθός σας, ακριβώς την στιγμή πριν απογειώσετε το αεροπλανάκι σας.
Η όλη διαδικασία όπως αναλυτικά περιγράφεται παραπάνω, μπορεί να σας φαίνεται κάπως πολύπλοκη και χρονοβόρα, ωστόσο δεν κρατάει περισσότερο από 10 λεπτά -το πολύ. Όταν τη μάθετε, δεν θα δαπανάτε περισσότερο από 5 λεπτά.
Θα πρέπει να ετοιμάσετε αρκετές κορδέλες πριν πάτε στο πεδίο της μάχης!
Ένα θέμα όμως είναι και το τύλιγμα της κορδέλας.
Δεν είναι και τόσο εύκολο και απλό να τυλίξετε με το χέρι 10 ή 12 μέτρα κορδέλας και 1.5 μέτρα σπάγκο ! Και καλά την πρώτη φορά! Αν όμως κατεβάσετε ανέπαφο το μοντέλο σας και την κορδέλα , θα πρέπει να την ξανατυλίξετε μέχρι την επόμενη αερομαχία ! Δεν μπορείτε να την αφήσετε ξετυλιγμένη στο διάδρομο, στο χώμα , γιατί σίγουρα θα σκιστεί (ή θα την πατήσει κάποιος).
Στην επόμενη εικόνα φαίνεται μια απλή και φθηνή συσκευή, ένα “τυλιχτήρι” που πρώτος εμπνεύσθηκε και κατασκεύασε ο φίλος αερομοντελιστής κ. Δημ. Τζανής.
Ελπίζουμε πως σε κάποιο επόμενο άρθρο θα μας παρουσιάσει την κατασκευή του ! Είναι όντως πολύ εξυπηρετικό!
Φτιάξαμε λοιπόν την κορδέλα μας, την δέσαμε στο αεροπλανάκι μας, βάλαμε μπροστά τη μηχανή και είμαστε έτοιμοι για απογείωση και για ηρωϊκές αερομαχίες !
Μήπως όμως ξεχάσαμε κάτι;
Αν νομίζετε ότι είναι τόσο εύκολο να “πιάσετε” και να κόψετε την κορδέλα του αντιπάλου σας με την έλικα του αεροπλάνου σας, τότε μάλλον γελιέστε !
Τουλάχιστον στην αρχή είναι πολύ δύσκολο! Πολύ πιο πιθανό είναι να πιάσετε την κορδέλα με το φτερό του αεροπλάνου σας, δεν είναι όμως σίγουρο ότι θα την κόψετε, γιατί μπορεί απλώς να γλιστρήσει επάνω του και να γλυτώσει!
Αυτό το πρόβλημα απασχόλησε κατά καιρούς όλους τους φίλους του COMBAT.
Απευθυνθήκαμε –λόγω μεγαλύτερης εμπειρίας- στους φίλους μας στο εξωτερικό (κυρίως Αμερική και Γερμανία) για να μάθουμε τις τεχνικές που χρησιμοποιούν αυτοί.
Μας συμβούλεψαν τρεις κυρίως μεθόδους:
Α. Την προσθήκη στο χείλος προσφυγής, μιας ειδικής λεπτής κολλητικής, διαφανούς ταινίας διπλής όψεως. Την δοκιμάσαμε, αλλά διαπιστώσαμε ότι όταν μετά από μερικές φορές επιχειρήσουμε να την βγάλουμε για να την αντικαταστήσουμε με καινούργια, αυτή έχει κολλήσει στο φτερό τόσο δυνατά, ώστε μας χαλάει το MONOKOTE (ή την μπογιά, αν είναι βαμμένο) του μοντέλου μας !
Η ειδική κολλητική ταινία διπλής όψεως, της 3Μ. Αν και φαίνεται κόκκινη όταν είναι τυλιγμένη, στην πραγματικότητα είναι διαφανής. Είναι όμως τόσο ισχυρή, που, όταν θελήσουμε να την ξεκολλήσουμε, χαλάει το MONOKOTE του αεροπλάνου. Επιπλέον είναι και ακριβή!
Β. Την επικόλληση στο χείλος προσφυγής, μικρών λωρίδων από γυαλόχαρτο σε κάποια απόσταση μεταξύ τους. Βέβαια, έτσι αφ ενός χαλάει η εμφάνιση του μοντέλου μας, αφ ετέρου συνεχίζει να υφίσταται το πρόβλημα της αποκόλλησης του MONOKOTE που περιγράψαμε, όταν έρθει η στιγμή της αντικατάστασης του γυαλόχαρτου.
Γ. Η χρήση ενός κολλητικού ρετσινιού (εφαρμόζεται με πινέλο) στο χείλος προσφυγής. Αυτό που χρησιμοποιούν οι Αμερικάνοι, είναι ένα ειδικό βιολογικό ρετσίνι, που κανονικά το βάζουν στη βάση των οπωροφόρων δέντρων για να παγιδεύουν και να εμποδίζουν τα μυρμήγκια να ανεβαίνουν επάνω. Έχει το καλό ότι είναι υδατοδιαλυτό και μπορεί στο τέλος του event να καθαριστεί με ένα βρεγμένο πανί.
‘Όμως δεν είναι και τόσο εύκολο να βρεθεί αυτό το ειδικό ρετσίνι (υπάρχει μόνο σε κεντρικά καταστήματα γεωπονικών ειδών).
Έτσι καταλήξαμε σε μια απλή, όσο και αποδοτική λύση (και πιο Ελληνική):
Το απλό μέλι!
Πριν την αερομαχία, αλείφουμε λοιπόν με ένα μικρό πινέλο το leading edge του μοντέλου μας με λίγο μέλι, που καλό είναι να είναι και κάπως παχύρρευστο (όπως π.χ. είναι το μέλι ελάτης). Αν η κορδέλα του αντιπάλου μας ακουμπήσει έστω και λίγο στο “μελωμένο” φτερό, είναι σίγουρο ότι θα πιαστεί και θα κοπεί!
Σημειώστε ότι αυτού του είδους τα υλικά ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ και στις επίσημες συναντήσεις!
Άλλωστε κατ αυτόν τον τρόπο η νίκη -αλλά και η ήττα- θα έχουν και πιο …γλυκιά γεύση!
Εφοδιασμένοι πλέον με όλα τα απαραίτητα, απογειώστε το αεροπλάνο σας και κυνηγήστε ανελέητα τους αντιπάλους σας !
Τέλος, μην ξεχνάτε το σύνθημα της Αμερικάνικης Ομοσπονδίας COMBAT (της RCCA- Radio Control Combat Association):
“No Cuts, No Glory” !!
Γιώργος Καρασούλας
Κύριο Μενού
Αρχική Συνεργάτες Τα μοντέλα μας Σας ενδιαφέρει Ποδήλατο (mountain bike) Συνδέσεις ΕπικοινωνίαΆρθρα
Άρθρα γενικάPolls
Τα πιο δημοφιλή
- Sukhoi 29S 2.6m – Sebart
- BREDA Ba.88 Lince
- Πώς να δαμάσετε τους τετράχρονους O.S Engines
- Agusta A109 Power
- Cessna 337 Skymaster
- Πανελλήνιοι Αγώνες Scale 2010
- Field Box (Αερομοντελιστική Εργαλειοθήκη)
- Η Εγκατάσταση των ηλεκτρονικών μέσα στο Αερομοντέλο
- Led on Board
- Προσοχή-προσοχή ZERO στον ορίζοντα
- Combat
- Ενδείκτης τάσεως 4,8V ακριβείας
Επιλογή Εμφάνισης

Ημερολόγιο
Ξανθίππη, Πολυξένη
Ποιός είναι συνδεδεμένος ...
Σχετικοί σύνδεσμοι
- Το ...τέλος της μεθανόλης
- Combat
- Led on Board
- Current Monitor
- Η Εγκατάσταση των ηλεκτρονικών μέσα στο Αερομοντέλο
- Ενδείκτης τάσεως 4,8V ακριβείας
- Ένα μαντρόσκυλο μέσα στο αερομοντέλο
- Cessna 337 Skymaster
- Field Box (Αερομοντελιστική Εργαλειοθήκη)
- Linear Regulator
- JU87 Stukas
- Από (Τζανή Δημήτρη)
- Ταυτότητα
- Susana
- Τζανής Δημήτρης
- Πανελλήνιοι Αγώνες Scale 2010
- Μια πανέμορφη διαδρομή στο Τατόϊ
- Νέος ηλεκτρονικός διακόπτης μπουζί
- Τεχνητή Νοημοσύνη
- Προσοχή-προσοχή ZERO στον ορίζοντα
- Η κοπή της πίττας στα Δερβενοχώρια
- Πώς να δαμάσετε τους τετράχρονους O.S Engines
- On board glow Driver
- Η Χριστουγεννιάτικη Γιορτή στο ΣΕΦ
- Αντικατάσταση του On/Off διακόπτη
- Η κοπή της Πίττας στο ΣΕΦ
- Mini Field Box
- SAITO FG-57T
- Giovanni Ciapparelli