modelomania
:: Αρχική arrow Τα μοντέλα μας arrow Αεροπλάνα arrow Το ...τέλος της μεθανόλης

Το ...τέλος της μεθανόλης

Υποβλήθηκε από Γιώργος Καρασούλας
Τρίτη, 05 Οκτώβριος 2010

Το …"τέλος" της μεθανόλης;


Γενεές ολόκληρες αερομοντελιστών …"γαλουχήθηκαν" με τις μηχανές μεθανόλης!

Με αυτές γεννήθηκαν, με αυτές μεγάλωσαν, αυτές πέταξαν, αυτές …έκαψαν! Για πολλές δεκαετίες η "κυριαρχία" της μεθανόλης στον αερομοντελισμό ήταν σχεδόν ολοκληρωτική.

Να όμως που τώρα τα πράγματα δείχνουν να αλλάζουν!

Ήρθε το τέλος της μεθανόλης;

Ήδη από το 1975 περίπου, δειλά-δειλά έκαναν την εμφάνιση τους βενζινοκινητήρες για μεγάλα μοντέλα αεροπλάνων, όχι όμως ειδικά κατασκευασμένοι γι αυτόν τον σκοπό, αλλά επρόκειτο για μετασκευές κινητήρων ξυλοπρίονων και χλοοκοπτικών μηχανημάτων.

Κάπου στο 1982 ο μακαρίτης Γιώργος Καρδαράς άρχισε να χρησιμοποιεί τέτοιες μηχανές στα τεράστια μοντέλα του που είχε τότε στο κατάστημα της Καλλιθέας, ενώ λίγο αργότερα, το 1984-1985 μας ξάφνιασε παρουσιάζοντας μας υπερήφανος στο κατάστημα του -στο Γουδί τότε- μια βενζινομηχανή δικής του κατασκευής, που είχε χυτεύσει (!) σε κάποιο εργαστήριο στην Αθήνα!

Τα χρόνια πέρασαν και σιγά-σιγά άρχισαν να εμφανίζονται εταιρείες που κατασκεύαζαν βενζινοκινητήρες ειδικούς για αερομοντέλα. Όπως ήταν φυσικό, εμφανίστηκαν παράλληλα και οι αντίστοιχοι Κινέζικοι "κλώνοι", με κάποιους αερομοντελιστές να τους υποστηρίζουν φανατικά και άλλους να τους απορρίπτουν κατηγορηματικά.

Μέχρι πριν 5-6 περίπου χρόνια όμως, οι πιο έμπειροι σε αυτές τις μηχανές αερομοντελιστές, υποστήριζαν ότι οι κινητήρες αυτοί ήταν αξιόπιστοι και λειτουργούσαν χωρίς προβλήματα για κυβισμούς άνω των 50 cc, ενώ δεν είχαν σε υπόληψη και παραπονιόντουσαν για προβλήματα με τους κινητήρες μικρότερου κυβισμού, π.χ. 25 ή 30 cc.

Και αυτό όμως τα τελευταία χρόνια άλλαξε. Εμφανίστηκαν κινητήρες πιο χαμηλού κυβισμού, γύρω στα 25 cc, πολύ καλής ποιότητας και αξιόπιστοι, Γερμανικοί, Τσέχικοι, ακόμα και Κινέζικοι, όπως π.χ. οι πολύ γνωστοί "DL" (πρώην DLA). Αυτοί οι κινητήρες με κυβισμό 25 - 30 cc χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον σε αεροπλάνα με εκπέτασμα 1.80 - 2 m.

Η καταπληκτική μηχανή βενζίνης της Γερμανικής εταιρείας 3W , των 28 cc, που έχει ισχύ 3.35 HP !

Αν και αυτού του μεγέθους τα μοντέλα έχουν αρχίσει και διαδίδονται αρκετά μεταξύ των αερομοντελιστών, εν τούτοις πάρα πολλοί ακόμα - ίσως η πλειονότητα - χρησιμοποιούν μικρότερα μοντέλλα από .40άρια μέχρι .90άρια (6.5 - 15 cc). Γι αυτά τα αεροπλάνα υπήρχε λοιπόν ένα "κενό".

Αυτό μέχρι πέρυσι, που η γνωστή μας SAITO παρουσίασε τα καινούργια της …έργα τέχνης!

Η εμφάνιση της τετράχρονης - βενζινοκίνητης SAITO FG -14B - 82B ήταν μια έκπληξη για τον αερομοντελιστικό κόσμο.

Η FG-14B είναι τετράχρονη, έχει κυβισμό .82 cu.in , δηλαδή μόλις 13.5 cc (κυβικά εκατοστά). Είναι εφοδιασμένη με ηλεκτρονική ανάφλεξη και η ισχύς της -όπως μας λέει η ίδια η SAITO- είναι περίπου η ίδια με της .72άρας μεθανόλης (1.2 HP).

Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ασφαλώς η πολύ μικρή, η ελάχιστη θα λέγαμε, κατανάλωση. Δηλαδή όχι μόνον η μηχανή καταναλώνει βενζίνη-που είναι συγκριτικά με το έτοιμο καύσιμο μεθανόλης/νίτρου- ένα πολύ φτηνό καύσιμο, αλλά επιπλέον σαν 4-χρονη, η κατανάλωση είναι ακόμα μικρότερη.

Το βάρος της είναι 730 gr με την ηλεκτρονική ανάφλεξη, αρκετά πιο βαριά από την αντίστοιχη .82 και .72 μεθανόλης που ζυγίζουν 500 gr. Πράγμα όμως που είναι λογικό, αφού μόνο η ηλεκτρονική ανάφλεξη έχει βάρος περίπου 200 gr.

Αν η SAITO FG-14B έχει τόσα πολλά πλεονεκτήματα (και έχετε ήδη αρχίσει να την "λιγουρεύεστε" για το .46άρι αεροπλανάκι σας), υπάρχει ίσως κάποιο μειονέκτημα;

Η τιμή !

Η ωραία FG-14B κοστίζει, ούτε λίγο ούτε πολύ γύρω στα 420 Ευρώ. Για σύγκριση, η .72 SAITO μεθανόλης κοστίζει 235 Ευρώ και η .82 κοστίζει 260 Ευρώ (τιμές Αγγλίας).

Υπάρχουν πάντως και φτηνότερες λύσεις: Οι Κινέζικες !

Τον Φεβρουάριο του 2010 πρωτοκυκλοφόρησε η Κινέζικη RCFG .90 (15 cc) στη τιμή των …170 Ευρώ ! και περιλαμβάνει τα πάντα, ηλεκτρονική ανάφλεξη, εξάτμιση, μπουζί κλπ.

Η καινούργια Κινέζικη .90 (15cc) μηχανή βενζίνης, της εταιρείας RCFG.

Είναι δίχρονη και κοστίζει μόνο 170 Ευρώ !

Πραγματικός πειρασμός !


Η RCFG είναι εφοδιασμένη με καρμπυρατέρ WALBRO και ζυγίζει κομπλέ 825 gr.

"Φοράει" έλικες από 13x6 έως 15x6 και η ισχύς που δίνει η εταιρεία είναι 2.1 HP !

Ενδείκνυται για μοντέλα .60-άρια έως .90-άρια.

Με αυτά τα δεδομένα (καθώς και με τις τιμές του καυσίμου μεθανόλης.νιτρομεθανίου, που συνεχώς αυξάνουν), το μέλλον των μηχανών μεθανόλης προδιαγράφεται μάλλον αβέβαιο.

Μετά τις τηλεκατευθύνσεις των 2.4 GHz που εγκαινίασαν μια νέα εποχή στον αερομοντελισμό, φαίνεται ότι βαδίζουμε και πάλι για μια μεγάλη αλλαγή!

 

Γιώργος Καρασούλας

Τελευταία ενημέρωση Τετάρτη, 20 Οκτώβριος 2010
english greek

Polls

Ποιά είναι η γνώμη σας για το modelomania.gr?

Αποτελέσματα


Επιλογή Εμφάνισης

ks-lservice

Ημερολόγιο

Παρασκευή
1
Δεκεμβρίου
2023
Ανατ.: 07.25
Δύση: 17.01
Σελήνη
18 ημερών
Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS
Σήμερα Γιορτάζουν
Δεν υπάρχει σήμερα κάποια γνωστή γιορτή
Ακολουθεί...
4/12
Βαρβάρα

Ποιός είναι συνδεδεμένος ...

Έχουμε 22 επισκέπτες σε σύνδεση

Στατιστικά


web counters