modelomania
Υποβλήθηκε από Γιώργος Καρασούλας
Τρίτη, 28 Σεπτέμβριος 2010

"COMBAT " (Αερομαχία) !

Ώρα για Αληθινή Δράση!

"Θα πρέπει να πάρει κάποιος μέρος έστω και μια φορά σε αγώνα COMBAT, για να καταλάβει ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο ενδιαφέρον, που να δίνει μεγαλύτερες συγκινήσεις, στον Αερομοντελισμό…"Τα λόγια αυτά δεν είναι δικά μας.

Τα είπε ο Timo Starkloff ο Γερμανός αερομοντελιστής, το 2ο όνομα της ACES στην Γερμανία και ο υπεύθυνος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Αερομοντελισμού (DMFV=Deutscher Modellflieger Verband) για το COMBAT.

Και είναι αλήθεια!

Τι είναι το "R/C COMBAT";

Όπως λέει και η λέξη πρόκειται για "αερομαχία" με αερομοντέλα, όπου όμως ο σκοπός δεν είναι η κατάρριψη του "εχθρικού" αεροπλάνου, αλλά απλώς το κόψιμο της κορδέλας που σέρνει!

Και για να γίνουμε πιο σαφείς:

Κάθε μοντέλο τραβάει, σέρνει μια χάρτινη κορδέλα μήκους περίπου 10 μέτρων, που είναι στερεωμένη με ένα λεπτό σπάγκο μήκους 1,5 μέτρου, στο πίσω μέρος της ατράκτου ή στο κάθετο σταθερό ουραίο και είναι κατασκευασμένη από γκοφρέ χαρτί, για να κόβεται εύκολα.

Κάθε μοντέλο COMBAT τραβάει μια χάρτινη κορδέλα, προσαρμοσμένη με ένα λεπτό σπάγκο στην ουρά του μοντέλου.
Αυτό που επιδιώκουμε είναι να κόψουμε ΜΟΝΟ την κορδέλλα και όχι …το αεροπλάνο


Εξοπλισμός για COMBAT

 • Το παλιό, δύστυχο, παροπλισμένο εκπαιδευτικό αεροπλανάκι σας ή οποιοδήποτε άλλο αεροπλάνο που δεν θα σας πείραζε και πολύ αν έσπαγε! Αν έχετε και ειδικό αεροπλάνο για COMBAT, τότε σίγουρα πλεονεκτείτε!
 • Η γκοφρέ κορδέλα με το σπαγκάκι δεμένη στην ουρά του αεροπλάνου. Επίσης και άλλες κορδέλες, εφεδρικές.
 • Ένας φτηνός ηλεκτρονικός χρονοδιακόπτης ή απλώς ένας φίλος σας με ρολόϊ
 • Προαιρετικά, ένα τυλιχτικό μηχάνημα δικής σας κατασκευής (θα περιγράψουμε σε επόμενο άρθρο πως κατασκευάζεται εύκολα) για να ξανατυλίγετε την κορδέλα μετά τον αγώνα.
 • Δεν είναι άσχημη ιδέα ούτε υπερβολή, ένα πλαστικό κράνος σαν αυτά που έχει το PRAKTIKER με 5 Ευρώ. Άλλωστε στο εξωτερικό το κράνος είναι υποχρεωτικό από τους κανονισμούς, τουλάχιστον στους επίσημους αγώνες.
 • Γερά νεύρα !

Πως γίνεται το COMBAT

 • Βάλτε μπροστά τους κινητήρες σας !
 • Βγάλτε το λαστιχάκι από το καρουλάκι της κορδέλας σας και ετοιμαστείτε για απογείωση!

  Η κορδέλα τυλιγμένη με το σπαγκάκι και ένα λαστιχάκι που τα συγκρατεί.
  Πριν την απογείωση αφαιρούμε το λαστιχάκι.
  Η κορδέλα ξετυλίγεται μόνη της από τον αέρα
 • Κάντε τον σταυρό σας!

 • ΑΠΟΓΕΙΩΣΤΕ !

 • Κάντε κύκλους στον αέρα, παίρνοντας κατάλληλη θέση και περιμένοντας το σύνθημα του διαιτητή "ΠΑΜΕ !" ή "COMBAT !". Ο διαιτητής ταυτόχρονα θέτει τον χρονοδιακόπτη στα 4 ή 5 λεπτά ή απλώς κοιτάει το ρολόϊ του. Οι αγώνες COMBAT δεν διαρκούν περισσότερο από 4 έως 7 λεπτά το πολύ. Είναι τόση η υπερένταση κατά την διάρκεια του αγώνα, ώστε πρακτικά είναι αδύνατο να διαρκέσουν περισσότερο !

 • Μόλις δώσει το σύνθημα ο διαιτητής, ΕΜΠΛΑΚΕΙΤΕ στη μάχη! Κυνηγήστε χωρίς έλεος τους αντιπάλους σας και προσπαθήστε να τους κόψετε την κορδέλα! Αποφύγετε (αν μπορείτε!) αυτούς που προσπαθούν να κόψουν την δική σας.
 • Προσπαθήστε να μην "καρφώσετε" το αεροπλανάκι σας στο έδαφος !
 • ΜΗΝ ΛΟΥΦΑΡΕΤΕ ! (Ο διαιτητής επιβλέπει τους διαγωνιζόμενους και αν χρειάζεται τους επαναφέρει στην "τάξη", δηλαδή στην περιοχή που διεξάγεται το COMBAT. Αυτό άλλωστε προβλέπεται και από τους κανονισμούς των επίσημων αγώνων).
 • Μετά από 4 ή 5 λεπτά ο διαιτητής δίνει το σύνθημα "ΤΕΛΟΣ" και η αερομαχία σταματά αμέσως.
 • Προσγειώνονται το ένα μετά το άλλο μετά το άλλο, τα αεροπλάνα (αν δηλαδή έχει απομείνει κανένα στον αέρα!)
 • Αν τα χέρια σας έχουν ιδρώσει και τρέμουν, μην ανησυχείτε, είναι φυσιολογικό! Ξαπλώστε στο έδαφος και ηρεμήστε, δεν θα σας παρεξηγήσει κανείς!
 • Τυλίξτε πάλι την κορδέλα σας, αν είναι ανέπαφη.

Συμβαίνουν και αυτά καμιά φορά στο COMBAT !!

Νικητής είναι αυτός που έκοψε τις περισσότερες κορδέλες. Σε επόμενα άρθρα θα σας μιλήσουμε για τους κανόνες των αγώνων, αλλά μεταξύ σας μπορείτε να τους συμφωνείτε εσείς.
Αν παίρνουν μέρος μόνο 2 αντίπαλοι, νικητής είναι αυτός που θα κόψει πρώτος την κορδέλα του αντιπάλου, οπότε και σταματά ο αγώνας.


Ασφάλεια

Σαν αερομοντελιστές γνωρίζουμε ότι η ασφάλεια είναι πάνω απ όλα και ότι τα αεροπλανάκια μας (ειδικά αν είναι κάπως βαριά και γρήγορα) δεν είναι και ότι το πιο ακίνδυνο, θέλουν προσοχή. Οι γενικοί κανόνες ασφαλείας λοιπόν που ισχύουν σε όλες τις πτήσεις, ισχύουν και εδώ, κάπως επαυξημένοι -αν μπορούσαμε να πούμε- λόγω του ότι υπάρχουν και αυξημένες πιθανότητες ανεξέλεγκτης πτώσης ενός αερομοντέλου, λόγω πιθανής σύγκρουσης στον αέρα.

 • Μην κάνετε COMBAT (ειδικά με βαριά και γρήγορα -είτε θερμικά, είτε ηλεκτρικά- μοντέλα) κοντά σε θεατές, άλλους αερομοντελιστές, σπίτια και δρόμους με κίνηση.
 • Ελέγχετε πολύ προσεκτικά το μοντέλο σας μετά από κάθε πτώση, αν είναι πτήσιμο και ασφαλές, ή θέλει επισκευή.
 • Δεν είναι κακή ιδέα να φοράτε ένα πλαστικό κράνος, όπως προβλέπεται και από τους κανονισμούς.

Και μια λεπτομέρεια:

Επειδή συχνά τα αεροπλάνα COMBAT δεν έχουν ρόδες (για να προκαλείται όσο το δυνατόν λιγότερο DRAG), τα απογειώνουμε με το χέρι. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ένα απομονωμένο χωράφι με χορτάρι για τον αγώνα μας, ελαχιστοποιώντας έτσι κάθε πιθανό κίνδυνο.

Λίγα λόγια για την ιστορία του COMBAT

Αν πιστεύετε ότι το COMBAT είναι μια σχετικά τελευταία αερομοντελιστική επινόηση, δεν είναι έτσι. Αγώνες COMBAT διεξάγονταν από πολύ παλιά, από το 1960 ή ίσως και παλιότερα με δέσμια αεροπλάνα (CONTROL- LINE), ακόμα και στην Ελλάδα.

Η παρακάτω συλλεκτική φωτογραφία είναι από το 1969 στο Τατόϊ, όταν διεξήχθησαν αερομοντελιστικές επιδείξεις και αγώνες, μεταξύ αυτών και COMBAT με CONTROL-LINE αεροπλανάκια. Το αποτέλεσμα το βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία! Στις εκδηλώσεις αυτές συνέρρεε τότε πολύς κόσμος, τόσος που τοποθετείτο συρματόσχοινο για να συγκρατείται το πλήθος έξω από τον αγωνιστικό χώρο. Δείτε στην φωτογραφία ότι ακόμα και με φορτηγά ερχόταν ο κόσμος στο Τατόϊ για να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις. Την εποχή 1965-1975 θα την χαρακτήριζα σαν "Χρυσή Εποχή του Αερομοντελισμού στην Ελλάδα", όταν κάθε γειτονιά είχε και μια αερομοντελιστική παρέα, παρά την δυσκολία -τότε- εξεύρεσης μοντέλων και υλικών.


Σε επόμενα άρθρα θα σας μιλήσουμε επίσης για τα πιο "ειδικά" αεροπλάνα COMBAT, για τις Λέσχες (στο εξωτερικό) που ασχολούνται με αυτό το είδος των αγώνων, για τους κανονισμούς, την κατασκευή της κορδέλας και την κατασκευή του τυλιχτιριού της.

 

Γιώργος Καρασούλας

 

Τελευταία ενημέρωση Τετάρτη, 20 Οκτώβριος 2010
english greek

Polls

Ποιά είναι η γνώμη σας για το modelomania.gr?

Αποτελέσματα


Επιλογή Εμφάνισης

ks-lservice

Ημερολόγιο

Παρασκευή
1
Δεκεμβρίου
2023
Ανατ.: 07.25
Δύση: 17.01
Σελήνη
18 ημερών
Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS
Σήμερα Γιορτάζουν
Δεν υπάρχει σήμερα κάποια γνωστή γιορτή
Ακολουθεί...
4/12
Βαρβάρα

Ποιός είναι συνδεδεμένος ...

Έχουμε 21 επισκέπτες σε σύνδεση

Στατιστικά


web counters